2017 – Črna gora – informacije

1
Tudi letos se za prvomajske počitnice odpravljamo raziskovat favno in flora Balkana. Tokrat bomo obiskali Skadarsko jezero v Črni gori.
 
To je največje jezero na Balkanskem polotoku. Nahaja se na meji med Albanijo in Črno goro. Je znana vroča točka biodiverzitete vodnih ekosistemov, dom številnih endemičnih vrst sladkovodnih rib, polžev in postranic ter zatočišče za številne vrste ptic. Vglavnem, pravi mali raj na Zemlji.
Prijave bodo potekale 18.3.2017, ob 20h preko spletne strani. Pred prijavo morate imeti plačano članarino!

Višina kotizacije znaša 100 evrov, ki jih nakažete na TRR društva (SI56 6100 0000 9566 681), do 31.3.2017, do 15. ure.
Sklic nakazila naj bo SI00 41-17 , namen pa IME PRIIMEK – EB 2017.

Ko boste opravili plačilo boste prejeli račun po e-pošti.

Z razporedom po skupinah in vsemi nadaljnimi informacijami boste seznanjeni na sestanku za udeležence, ki bo 3.4.2017 ob 16.00 v B1.


Na taboru bodo delovalo 11 različnih raziskovalnih skupin:

Botanika

Nejc Jogannejcsmrekovec

Botanična skupina bo delovala na terenu s poudarkom na dveh družinah: kukavičeke
in trave. Pri kukavičevkah bomo skušali določitev opraviti na licu mesta ali pa bomo s podrobnimi fotografijami shranili podatke za kasneje, trave pa bomo herbarizirali in jih po potrebi določevali po povratku s terena. S preostalo floro se bomo ukvarjali manj podrobno, a vsaj do nivoja rodov bomo lahko določili vsako rastlino. Načrtovani tereni v trikotniku Podgorica-Ulcinj-Cetinje.
Kačji pastirji

Ana Tratnik

ana-tratnik

Skupina za kačje pastirje se bo večino časa zadrževala ob vodah, kjer bomo lovili odrasle kačje pastirje ter ličinke. Odrasle bomo določili na terenu, ličinke pa s pomočjo lup.
Ptiči

Blaž Blažič

img_9168

Udeleženci ornitološke skupine bodo spoznali različne vrste ptic, ki jih najdemo v različnih habitatnih tipih na jugu Črne Gore. Poleg vidnega prepoznavanja, se bodo na terenu posamezne vrste skušali naučiti prepoznavati tudi po oglašanju. Če bo dopuščal čas in bo to logistično možno, bomo v krajšem obsegu izvedli tudi popis pritlikave tukalice (Porzana pusilla) na območju Velike plaže.
Hrošči

Urška Ratajc

img_6313

Poudarek bo na vodnih hroščih, ki jih bomo vzorčili z mrežo in vodnimi pastmi. Spoznali
boste tudi nekaj drugih metod, s katerimi bomo vzorčili vrste mokrišč, travniško in gozdno talno favno hroščev ter t.i. cvetlične vrste hroščev. Poleg tega se boste naučili uporabljati določevalne ključe in prepoznavati najpogostejše družine in vrste hroščev.
Spelobiologija

Teo Delić

dd3r1431-1

Skupina za podzemeljsko favno bo največji del časa preživela pod zemljo, saj je tako
okolica Skadarskega jezera, kot tudi celotna Črna gora, bogata s številnimi jamami in
brezni. Dodatno bomo vzorčili izvire in manjše pritoke, ki prispevajo vodo jezeru.
Raziskovanje podzemnih habitatov ima v ČG dolgo tradicijo, zato bomo obiskali tudi
nekatere izmed najbolj znanih lokalitet, iz katerih so opisane različnim skupinam
pripadajoče troglobiontske vrste.
Velike zveri

Marko Rajkovič

marko

Proučevanje zveri na terenu je zahtevno predvsem zaradi obsežnih območij gibanja
posameznih osebkov ali tropa. Čez dan bomo na terenu iskali znake prisotnosti zveri
(sledi, markacije, plen). Ob najdbi znakov prisotnosti zveri in na primernih mestih, kot so
stečine, je možna postavitev avtomatskih kamer za spremljanje njihove aktivnosti. V večernih urah bomo poiskušali z akustično metodo izzvati oglašanje šakalov. Večinoma so vsi znaki prisotnosti posredni, v redkih primerih pa se lahko zgodi, da katerega predstavnika od preučevane skupine celo vidimo.
Netopirji

Primož Presetnik

pp_07_netopirji

Netopirska skupina se bo pretežno ukvarjala z netopirji in občasno ostalimi sesalci. Raziskovali bomo podnevi ponoči in vmes ter pri tem pregledovali podzemske, nadzemske in zračne habitate. Bo lepo.
Plazilci

Urban Dajčman

imgp4538

 V skupini za plazilce se bomo seznavali s herpetološkimi terenskimi metodami. Spoznali se bomo z določanjem vrst, ki živijo v okolici Skadarskega jezera, z osnovami njihove ekologije, rokovanja z divjimi živalmi, popisnimi metodami etc. Terene bomo izvajali z daljšimi pohodi po vnaprej s pomočjo GIS programov izbranih improviziranih transektov. Cilj je spoznavanje z novimi vrstami, popisovanje novih lokalitet in ob tem čimbolj zabavno terensko druženje.

 

Dvoživke

Živa Hanc

imgp4933-001-1

Udeleženci skupine za dvoživke se bodo spoznali z vrstami različnih habitatnih tipov. Poleg vidnega prepoznavanja se bomo lotili tudi prepoznave na podlagi oglašanja in določanja ličink in odraslih dvoživk s pomočjo določevalnih ključev. Živali bomo lovili s prosto roko in vodnimi mrežami. Včasih se bomo na teren odpravili tudi v nočnem času, saj so dvoživke takrat bolj aktivne.
Metulji in ptiči

Ivan Kljun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupina bo raziskovala favno dnevnih metuljev v širši okolici Skadarskega jezera. Posebej se bomo posvetili nekaj določenim vrstam, ki se pri nas ne pojavljajo. Poleg tega bomo pozornost posvetili tudi pticam.
Pajki

Žan Kuralt

Skupina bo preučevala favno pajkov različnih ekosistemov na širšem območju Skadarskega jezera. Udeleženci se bodo tako spoznali s tehnikami vzorčenja in sistematiko pajkov, beseda pa bo tekla tudi o biologiji in ekologiji te zanimive živalske skupine. Od udeležencev pričakujem aktivno sodelovanje, tako na terenu, kot tudi pri določanju ujetih pajkov, poročilo o delu skupine pa bo izdelek vseh članov pajkarske skupine.
Že veš kateri skupini se boš pridružil-a letos? 🙂
 
 
Za več info sledite objavam naši spletni stani ali pa kontaktirajte organizatorja tabora – Rudi Kraševec