Šaleška jezera – nova priložnost

kolaz

Fotografije: R. Kraševec, J. Gojznikar

Šaleška jezera so po nastanku med najmlajšimi slovenskimi jezeri. Nastala so namreč šele v preteklih desetletjih, kot posledica ugrezanja terena na pridobivalnem območju Premogovnika Velenje. S svojimi unikatnimi prostorskimi danostmi nudijo povsem novo zatočišče ne le slovensko, ampak tudi evropsko ogroženim živalskim vrstam. Dinamično okolje jezer in okoliške Šaleške doline je tako odličen prostor za raziskovanje biodiverzitete in ponuja novo naravovarstveno priložnost – priložnost, ki smo jo drugje morda že zapravili.

Med cilje projekta Šaleška jezera – nova priložnost (ŠJNP) tako sodi izvedba popisov in analiza pojavljanja raznolikih vretenčarskih skupin na izbranem območju, z največjim poudarkom na pticah. Z zbranimi podatki želimo predstaviti ekološko pomembnost jezer in njihove okolice, ter spodbuditi lokalne in regionalne skupnosti k prepoznavi njihovega naravovarstvenega pomena.

Projekt izvajamo Matic Gabor, Anja Bolčina, Rudi Kraševec in Jan Gojznikar. Terenske aktivnosti so načrtovane po obdobjih štirinajst dni tekom celega leta. Projekt traja predvidoma med oktobrom 2016 in oktobrom 2017. V kolikor bi te zanimalo sodelovanje pri projektu ali udeležba na katerem izmed terenov nas lahko pocukaš za rokav na hodnikih fakultete ali pišeš na mail koordinatorju projekta. Terenskih ekskurzij ni mogoče koristiti za TDBZ. Aktivnosti in novosti projekta lahko spremljaš tudi na projektni strani portala ResearchGate (klikni na ikono). 😉

Rezultat iskanja slik za research gate logo

Kontakt: Jan Gojznikar (koordinator – jan.gojznikar.pb@gmail.com).

 

 

 

 

 

ilustrirala: A. Bolčina 

oblikoval: M. Gabor

spisal in uredil: R. Kraševec